Vedensuodatin eri tilanteisiin

Vedessä piilee erilaisia ylimääräisiä aineksia, joita ei ole hyvä juoda. Tämä riippuu mistä vesi tulee juotavaksi, mitä ainesosia se sisältää ja mitä halutaan suodattaa pois. Suodatustapoja onkin olemassa useampia eri tilanteisiin. Seuraavassa käydään läpi kuinka suodatat vettä kotona, matkoilla ja patikoidessa.

Vedensuodatin kotona

Suomessa veden sanotaan olevan erittäin puhdasta, mutta samaan aikaan puhutaan myös veden puhdistuksesta huolimatta jäävistä lääkejäämistä, metalleista ja mikromuovista. Myöskään hyvät vedenpuhdistamot eivät takaa sitä etteikö vesiputkista irtoaisi epämiellyttäviä ylimääräisiä aineita veteen.

Hyvin yleinen vedensuodatin on aktiivihiilellä toimiva suodatin. Suodattimen voi kiinnittää kätevästi hanaan, jolloin sen käyttöä ei tarvitse miettiä. Hanaan liitettävästä katkaisijasta saa yleensä myös kytkettyä suodattimen pois päältä, joten suodatinosaa ei tule kulutettua turhaan esimerkiksi tiskauksen aikana. Luonnollisesti suodatinosa pysyy tehokkaana vain tietyn aikaa, jolloin se pitää vaihtaa. Tuotteissa on yleensä annettu vaihtovälisuositukset.

Kätevä suodatintapa on suodattava kannu, joka toimii myös aktiivihiilisuodattimella. Se on kätevä myös ottaa mukaan töihin tai muualle.

Puhdas vesi matkustellessa

Yleensä matkustellessa on totuttu juomaan pullovettä, sillä se on varmin ja helpoin tapa varmistaa veden puhtaus. On kuitenkin mahdollista poistaa vaaralliset bakteerit ja epäpuhtaudet myös hanavedestä.

Paras tapa varmistaa veden turvallisuus on keittää vesi. Tätä ennen tehdään sameuden ja sakkaisuuden poisto, joka on harvoin, mutta toisinaan tarpeellista. Suodatuksen voi tehdä puuvillakankaan tai kahvinsuodattimen läpi. Minuutin ajan kiehuttaminen tappaa lähes kaikki vahingolliset bakteerit vedestä. Samoin kuin kotisuodattajien kohdalla, on myös olemassa matkakokoisia vesisuodattimia, jotka poistavat tehokkaasti epäpuhtaudet myös reissatessa. Hyvä kuitenkin muistaa, että viruksien puhdistukseen kemiallinen puhdistus, tai veden kiehuttaminen ovat ainoat keinot.

Retkeillessä

Retkeillessä kätevimmät tavat puhdistaa vettä ovat puhdistustabletit ja erilaiset retkeilymalliset vedensuodattimet. Tabletit tehoavat bakteerien ja alkueliöiden lisäksi myös viruksiin, joten se on keittämisen lisäksi varmin tapa varmistaa veden turvallisuus. Tämä ei kuitenkaan suodata kiinteitä aineita mitä suodatin tekee, joten näiden kahden yhdistelmä olisi paras mahdollinen. On olemassa nimenomaan retkeilyyn tarkoitettuja pieniä vesisuodattimia, joiden huollot ja puhdistus on tehty helpoksi kaikissa olosuhteissa.

Lisätietoa vedensuodattamisesta löydät Pumppulohja Oy Ab:n sivuilta. 


jaa